Zelfportret in Keramiek, 2019

Zelfportret in Keramiek was mijn inzending voor de Rembrandt wedstrijd. Ik heb me laten inspireren door zijn werk en het eigen gemaakt.

‘Als ik de werken van Rembrandt zie, valt mij meteen op hoe belangrijk kleur en het gebruik van lichtinval zijn voor zijn schilderijen. De manier waarop hij speelt met het 2D vlak en deze d.m.v. kleur en licht 3D maakt, fascineert mij enorm en is mijn inspiratie geweest. Ik wil met mijn werk doorgaan waar Rembrandt stopte, namelijk door het werk ook echt 3D te maken. Vandaar dat ik een installatie/sculptuur van keramiek heb gemaakt. De stukjes keramiek doen denken aan stukjes gekrakeleerd doek, die van het schilderij afgevallen zijn. Doordat het 3D is speelt het licht van de ruimte ook met de stukjes, iets wat Rembrandt deed in het platte vlak. De buitenste rand is ongeglazuurd en bedrukt met een doekstructuur en in de die hij schilderde en de metalige, donkere olie kleur die hij in zijn achtergronden gebruikte. Dit alles samengebracht om datzelfde contrast wat in zijn schilderijen zo sprekend is terug te brengen in een nieuwe, ‘moderne’ variant van wat een kunstwerk kan zijn.’